Начин на приготвяне
Първо, разтапяме 40-те грама масло и оставяме да се охлади. Счукваме яйцата в дълбок съд, прибавяме към тях захарта и разбиваме с миксера за 5-6 мин.
Пресяваме канелата, какаото, брашното и нишестето. Малко по малко заедно ги прибавяме към яйцата. Прибавяме още щипка сол и започваме да бъркаме отново, но само с една гумена шпатула.
Изсипваме смлените лешници и отново разбъркваме за 1-2 минутки. Накрая остава да прибавим само разтопеното масло. Загряваме фурната предварително на горен и долен реотан на 170°C.
Прехвърляме сместа в кръгла тавичка с падащо дъно с хартия за печене (тавичка с диаметър 24 см или 18 см ). Печем за около 40 мин.
Разтапяме 150 г натурален шоколад на водна баня. В отделен съд смесваме другите 100 г смлени лешници с пудрата захари солта. Омесваме съставките и върху тях изсипваме разтопения шоколад и омесваме нещо като тесто.
Връщаме се към вече изпечения блат и го разрязваме с дълъг нож на три равни части. Взимаме 400-те мл сладкарска сметана и я разбиваме на сняг. След това я смесваме със шоколадовото тесто от по-рано.
Отново разбъркваме само с гумена шпатула, за да не пребием сметаната.
Взимаме форма за торта или голяма чиния и в/у нея поставяме тавичка за печене, но без дъно.
Поставяме първия блат. Напояваме го с ром и разпределяме част от крема за шоколадовата торта. Така поставяме втория блат и правим същото, като при третия не слагаме крем.
Оставяме страхотната торта за час в хладилника да стегне. През това време правим втория крем. Разтапяме отново едни 50 г шоколад и ги смесваме с нутелата. Добавяме маскарпонето и бъркаме до получаването на хомогенен крем. С него намазваме тортата отгоре и от всички страни. Декорираме с фереро бонбони.
Да ви е сладко с тортата Фереро Рошер!
Коментари