Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Гръцки сладкиш с мед и лимон

Гръцки сладкиш с мед и лимон

Fat BertaFat Berta
Джедай
2k5k50
Гръцки сладкиш с мед и лимон1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
55 мин.
Порции
16 парчета

Необходими Продукти

  • масло - 40 г
  • мед - 60 мл
  • лимони - 1 бр. настъргана кора и изцеден сок
  • прясно мляко - 150 мл
  • брашно - 150 г (1 и 1/4 ч.ч.)
  • бакпулвер - 1 и 1/2 ч.л.
  • индийско орехче - 1/2 ч.л.
  • грис - 50 г (1/4 ч.ч.)
  • белтъци - 2 бр.
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загрейте предварително фурната на 200 градуса. Намазнете правоъгълна форма със страна 19 см и застелете с хартия за печене, която също може леко да намазните.

Разтопете в съд на слаб котлон маслото и 3 с.л. мед (45 мл). Запазете 1 с.л. от изцедения лимонов сок, а останалия разбъркайте с топлата смес заедно с настърганата лимонова кора и млякото. Заделения лимонов сок разбъркайте с останалия мед.

Смесете в купа брашното, бакпулвера и индийското орехче. След това добавете млечната част с гриса и добре разбъркайте.

Отделно разбийте белтъците до твърди връхчета и внимателно ги объркайте към основната смес.

Разпределете сместа в тавата и леко поръсете със сусамовите семена, а по желание добавете и други семена и зърна - слънчогледови семки, тиквени семки и т.н.

Изпечете сладкиша за около 25-30 минути или до готовност. Намажете още топлия лимонов сладкиш със сместа с мед и лимонов сок. След като сладкишът се охлади, може да го разрежете на парчета.

Опитайте още Френски лимонов сладкиш, Немски лимонов кекс, Английски лимонов сладкиш, Австралийски лимонов тарт, Лимонов тарт.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
50
42
31
20
10
Дай твоята оценка: