Начин на приготвяне
Брашното се смесва с хладката вода, олиото и солта и се замесва тесто. Прави се на топка, покрива се и се оставя за час и половина на топло. В това време се махат костилките на черешите и се поръсват със захарта. Тестото се разделя на две равни части.
Разточват се тънко, след което се издърпват леко с ръце настрани от центъра към краищата. Използва се само тилната част на дланта и след това, когато тестото стане по-голямо, се използват и лактите, за да стане голяма и тънка кора.
Дължината на кората трябва да съответства на размера на тавата, в която ще се пече щруделът. Корите се слагат върху кърпи или покривки за маса.
Маслото се разтопява и с част от него се намазва разточеното тесто. Поръсват се с филираните бадеми. Черешите се поръсват с нишестето и се разпределят върху бадемите.
С помощта на кърпите се навиват двата щрудела. Внимателно се преместват в тава, постлана с хартия за печене, като се слагат с ръба надолу. Много внимателно се набождат с вилица, за да излиза парата.
Намазва се с половината от останалото масло и се пече 10 минути на 220 градуса. След това щруделите се намазват с половината от сметаната и се пекат още 10 минути на 220 градуса.
Намазва се с останалото масло и се пече още 15 минути на 220 градуса. Вади се, намазва се с останалата сметана и се реже с нож за хляб. Сервира се горещ или студен.