Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Щрудел»Летен щрудел с череши

Летен щрудел с череши

Марина НордМарина Норд
Готвач
3k3k278k
Летен щрудел с череши1 / 2
21/06/2015
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
65 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • брашно - 300 г
  • вода - 150 мл
  • олио - 30 мл
  • сол - 1 ч.л.
  • череши - 400 г
  • бадеми - 200 г филирани
  • захар - 2 с.л.
  • нишесте - 2 с.л.
  • масло - 50 г
  • сметана - 50 мл течна
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се смесва с хладката вода, олиото и солта и се замесва тесто. Прави се на топка, покрива се и се оставя за час и половина на топло. В това време се махат костилките на черешите и се поръсват със захарта. Тестото се разделя на две равни части.

Разточват се тънко, след което се издърпват леко с ръце настрани от центъра към краищата. Използва се само тилната част на дланта и след това, когато тестото стане по-голямо, се използват и лактите, за да стане голяма и тънка кора.

Дължината на кората трябва да съответства на размера на тавата, в която ще се пече щруделът. Корите се слагат върху кърпи или покривки за маса.

Маслото се разтопява и с част от него се намазва разточеното тесто. Поръсват се с филираните бадеми. Черешите се поръсват с нишестето и се разпределят върху бадемите.

С помощта на кърпите се навиват двата щрудела. Внимателно се преместват в тава, постлана с хартия за печене, като се слагат с ръба надолу. Много внимателно се набождат с вилица, за да излиза парата.

Намазва се с половината от останалото масло и се пече 10 минути на 220 градуса. След това щруделите се намазват с половината от сметаната и се пекат още 10 минути на 220 градуса.

Намазва се с останалото масло и се пече още 15 минути на 220 градуса. Вади се, намазва се с останалата сметана и се реже с нож за хляб. Сервира се горещ или студен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: