Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Зелник»Самоковски зелник

Самоковски зелник

Fat BertaFat Berta
Джедай
2k5k50
Самоковски зелник2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
10
"Нашият страхотен кулинар, Мастър шеф Дебелата Берта, отново възбуди апетита ни с това изкушаващо предложение за Самоковски зелник!"

Необходими Продукти

  • брашно - 800 г
  • мас - 300 г свинска
  • праз - 1 кг (3 бр.)
  • кисело зеле - 2 кг
  • олио - 100 мл
  • сирене - 200 г
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесете тесто от брашното, 500 мл вода, малко олио и сол. Готовото тесто оставете да почине 15 минути и след това го разделете на топчета. Оваляйте ги в брашно и ги оставете да починат за 15 минути.

От топчетата разточете фини кори за баница, които се оставят леко да изпръхнат.

Задушете нарязания праз с половината свинска мас, добавете нарязаното зеле и запържете до омекването му, като по желание може да долеете до 100 мл вода. След като зелето остане на мазнина, снемете от котлона и оставете да изстине.

С останалата мазнина намажете тава. Сложете вътре 1 кора, а отгоре втора, намазана с мас. Сипете плънката в средата на тавата, но без да я разнасяте. Около плънката поръсете натрошено сирене и покрийте с останалите 2 кори, които също сте намазали с мазнината.

Изпечете Самоковския зелник за половин час в предварително загряна на 180 градуса фурна. След като го извадите, завийте с кърпа да се запари.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Валентина Станкова
Валентина Станкова
Оправете си градусите за печене.
03.05.2016 18:44
Йорданка Тасева
Йорданка Тасева
много вкусен зелник, супер рецепта
28.02.2016 23:15