Начин на приготвяне
Замесете тесто от брашното, 500 мл вода, малко олио и сол. Готовото тесто оставете да почине 15 минути и след това го разделете на топчета. Оваляйте ги в брашно и ги оставете да починат за 15 минути.
От топчетата разточете фини кори за баница, които се оставят леко да изпръхнат.
Задушете нарязания праз с половината свинска мас, добавете нарязаното зеле и запържете до омекването му, като по желание може да долеете до 100 мл вода. След като зелето остане на мазнина, снемете от котлона и оставете да изстине.
С останалата мазнина намажете тава. Сложете вътре 1 кора, а отгоре втора, намазана с мас. Сипете плънката в средата на тавата, но без да я разнасяте. Около плънката поръсете натрошено сирене и покрийте с останалите 2 кори, които също сте намазали с мазнината.
Изпечете Самоковския зелник за половин час в предварително загряна на 180 градуса фурна. След като го извадите, завийте с кърпа да се запари.
Коментари