Начин на приготвяне
Гроздето се накъсва на зърна, измива се и се вари 2 минути във вода, която едва е започнала да завира. Отцеждат се, охлаждат се и се слагат в тенджера с дебело дъно.
Водата и захарта се разбъркват и се варят в друг съд при непрекъснато бъркане до пълното разтваряне на захарта.
С горещия сироп се залива гроздето и се вари 20 минути на силен огън. Сваля се от котлона, охлажда се напълно и се връща на котлона. Вари се 40 минути на слаб огън.
Сиропът се отделя, добавя се канелата и карамфилчето и отново се вари 15 минути. Лимонът се изцежда и сокът се добавя в сиропа.
Карамфилчето и канелата се махат. Гроздовите зърна се слагат в сухи чисти буркани и се заливат с горещия сироп. Затварят се с капачки и се съхраняват на сухо и хладно.