Начин на приготвяне
Върху всеки кестен се прави лек разрез. Слагат се в купа и се заливат с гореща вода. След 10 минути кората омеква и може да се махне. Почистените кестени се слагат в тенджера, заливат се с вода, колкото да ги покрие. Добавя се ванилията и сместа се загрява до кипване.
След като кипне, се похлупва с капак, котлонът се намалява до минимум и кестените се варят 40 минути. Водата се излива в отделен съд.
Кестените се пасират. Добавя се водата от варенето. Добавя се захарта и всичко се разбърква добре. Вари се до сгъстяване на бавен огън, като периодично се разбърква.
Когато е достатъчно гъсто, се добавя конякът и ромът, разбърква се и след една минута се сваля от котлона. Разпределя се в сухи чисти буркани. Съхранява се в хладилник.