Начин на приготвяне
Тестото се оставя да се отпусне и се разточва леко с помощта на точилка върху набрашнена повърхност. Нарязва се на квадрати, имащи страна около десет сантиметра. В средата на всеки от тях се поставя по малко от конфитюра /няма значение какъв е той/ и смлените орехи.
След това квадратите се прегъват на две, за да се получат триъгълничета. Краищата им се притискат добре, за да не се отворят при печенето. Те се оставят върху хартия за печене в тава и се пекат в загрята на 180 градуса фурна около половин час.
Изпечените тригуни се вадят и се оставят да се охладят. През това време се приготвя сиропът, с който те ще бъдат полети. В тенджера се загрява водата и към нея се добавят захарта и лимоновият сок.
Всичко се разбърква и се отстранява от огъня. Така приготвеният сироп се ползва като заливка за тригуните. Сиропираните сладкиши се оставят да престоят една нощ на хладно и чак тогава се сервират.