Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Селски хляб със суроватка

Селски хляб със суроватка

ЕмилЕмил
Новак
233
Селски хляб със суроватка
Снимка: Анонимен
2 / 4
24/11/2015
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
1 бр.

Необходими Продукти

  • брашно - 350 г бяло
  • типово брашно - 150 г
  • мая - 1 пакетче суха
  • зехтин - 1 - 2 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1/2 ч.л.
  • суроватка - 350 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От продуктите замесваме тесто за 5-10 минути, докато се получи еластично и спре да лепне. Оставяме в намаслена купа, покрита с фолио, да втаса, докато удвои обема си.

След това премесете и оформете в желаната форма хляба. Покрийте с кърпа и набрашнете кошничка, сложете тестото с долната страна нагоре отново да втаса.

Щом почти удвои обема си отново, обърнете върху предварително нагряна тава или камък за печене. Изпечете в предварително загряна на максимална мощност фурна. Печете хляба в тавичка с вода на дъното - целта е да се образува пара.

Преди да сложите хляба да се пече, направете по повърхността му 2-3 разреза. На десетата минута от печенето намалете температурата на 200 градуса и печете още около 50 минути.

Готовият селски хляб със суроватка оставете да изстине върху решетка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: