Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Бял хляб със суроватка

Бял хляб със суроватка

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Бял хляб със суроватка
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
50 мин.
Порции
8
"Няма дори да стигнете до вечерята ако поднесете на масата този хляб още топъл, гарантираме ви това"

Необходими Продукти

  • брашно - 400 грама (високо съдържание на глутен)+ за доомесване и поръсване
  • суроватка - 210 мл (остатъчния продукт от направата на сирене или кашкавал)
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 2 с.л.
  • мая - 10 - 12 г жива
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Когато приготвяме домашно сирене или кашкавал, при отцеждането им се отделя течност, наречена суроватка. Тя е чудесна за приготвянето на вълшебни на вкус хлябове и питки.

За направата на този бял хляб със суроватка, пресейте брашното в купа и направете кладенче. В него сипете млечния продукт, захарта и натрошете маята. Разбъркайте, за да се разтворят.

Добавете олиото и солта, отстрани около кладенчето, за да няма директен допир с маята.

Замесете гладко и еластично тесто. То трябва да е меко, пухкаво и приятно.

Оформете кръгло хлебче и го поставете в тава с 20-22 см. диаметър. Поръсете с брашно и направете няколко прореза по повърхността с остър нож.

Оставете хляба да втаса за около час в топло помещение. Желателно е да покриете с кърпа или фолио, но така че да не опира в тестото, а да има пространство.

Изпечете вкусният хляб в загрята на 190 градуса фурна за 35 минути или до златиста коричка.

Охладете върху решетка и нарежете на филийки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: