Начин на приготвяне
От продуктите замесваме тесто за 5-10 минути, докато се получи еластично и спре да лепне. Оставяме в намаслена купа, покрита с фолио, да втаса, докато удвои обема си.
След това премесете и оформете в желаната форма хляба. Покрийте с кърпа и набрашнете кошничка, сложете тестото с долната страна нагоре отново да втаса.
Щом почти удвои обема си отново, обърнете върху предварително нагряна тава или камък за печене. Изпечете в предварително загряна на максимална мощност фурна. Печете хляба в тавичка с вода на дъното - целта е да се образува пара.
Преди да сложите хляба да се пече, направете по повърхността му 2-3 разреза. На десетата минута от печенето намалете температурата на 200 градуса и печете още около 50 минути.
Готовият селски хляб със суроватка оставете да изстине върху решетка.