Начин на приготвяне
За тестото:
Oт брашното, яйцата, водата и солта замесваме умерено твърдо тесто, което омесваме хубаво. От него точим тънка кора, която разрязваме на малки квадратчета.
За плънката:
Отделно запържваме в олиото ситно нарязания лук, черен пипер, сол, червен пипер, ситно нарязания джоджен и галетата.
Махаме от котлона и прибавяме жълтъка и изварата.
От така получената плънка вземаме по една кафена лъжичка и слагаме по средата на всяко квадратче.
Свиваме го като торбичка и притискаме краищата, за да се залепят. Слагаме тенджера с вода на котлона, за да заври.
Прибавяме 1 щипка сол и изсипваме направените торбички, като внимаваме да не се залепят една с друга при варенето.
След завирането им намаляваме силата на огъня и варим на бавен огън около 15 мин.
Изваждаме от водата и изцеждаме.
За соса:
Разтопяваме предварително маслото, като отделяме малко и го добавяме към киселото мляко и чесъна.
Към останалото масло прибавяме червения пипер и запържваме.
Така получената заливка изсипваме върху приготвеното мантъ и отгоре слагаме черния пипер.
Коментари