Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Мантъ за вегетарианци

Мантъ за вегетарианци

Севда АндрееваСевда Андреева
Джедай
1k4k957
Мантъ за вегетарианци
Снимка: Севда Андреева
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
8
"И голямата награда печели онзи, който пръв познае какво е Мантъ"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • брашно - 250 г
  • яйца - 3 бр.
  • вода - 100 мл
  • сол - 1 с.л.
  • За соса
  • кисело мляко - 250 мл
  • масло - 100 г
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • чесън - 3 скилидки
  • За плънката
  • яйца - 1 жълтък
  • лук - ½ глава
  • черен пипер - 1/2 ч.л.
  • червен пипер - 1/2 ч.л.
  • джоджен - 1/2 ч.л.
  • галета - 12 с.л.
  • сол - 1 щипка
  • олио - 50 мл.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За тестото:

Oт брашното, яйцата, водата и солта замесваме умерено твърдо тесто, което омесваме хубаво. От него точим тънка кора, която разрязваме на малки квадратчета.

За плънката:

Отделно запържваме в олиото ситно нарязания лук, черен пипер, сол, червен пипер, ситно нарязания джоджен и галетата.

Махаме от котлона и прибавяме жълтъка и изварата.

От така получената плънка вземаме по една кафена лъжичка и слагаме по средата на всяко квадратче.

Свиваме го като торбичка и притискаме краищата, за да се залепят. Слагаме тенджера с вода на котлона, за да заври.

Прибавяме 1 щипка сол и изсипваме направените торбички, като внимаваме да не се залепят една с друга при варенето.

След завирането им намаляваме силата на огъня и варим на бавен огън около 15 мин.

Изваждаме от водата и изцеждаме.

За соса:

Разтопяваме предварително маслото, като отделяме малко и го добавяме към киселото мляко и чесъна.

Към останалото масло прибавяме червения пипер и запържваме.

Така получената заливка изсипваме върху приготвеното мантъ и отгоре слагаме черния пипер.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
51
43
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Аля
Аля
Много ми хареса рецептата. За тези, които искат да внесат разнообразие в храненето си. Сложих малко повечко масълце, че обичам да ми е по благо на душата.
04.12.2015 13:43
Efrosia
Efrosia
Отдавна търся такава рецепта. Мерси!
01.12.2015 08:25