Начин на приготвяне
Разтворете маята в хладката вода, захарта и 2 с.л. брашно. След като се активира, омесете с останалите продукти меко тесто. Намажете го с олиото и го оставете да втаса на топло място за около 50-60 минути.
Тестото разделете на 2 части и от едната откъснете топка с размера на ябълка, от което ще направите украсата. Останалото тесто от топката разточете на кора и изрежете 8 триъгълника. Направете им по 3 разреза и навийте на кифли. Подредете ги по края на предварително намаслена тава.
Отделете 1/3 от втората топка тесто, разточете го на кора и го сложете в средата на тавата. Разделете останалото тесто на 3 части. Разточете ги на кори с размера на чиния и подредете 2 една върху друга, като между тях мажем с олио. Третата част разрежете на 8 сектора.
Направете разрез в средата на всеки и промушете връхчето отдолу нагоре 2 пъти. Подвийте основата отдолу и изрежете с нож 1 см от тестото, с която оформете цветето в средата.
Оставете питката да втаса за половин час, намажете с разбит жълтък с малко олио и прясно мляко, поръсете със семена. Изпечете погачата в предварително загрята фурна 180 градуса около 40-45 минути. Към края на печенето намалете фурната на 160 градуса и покрийте с фолио.
Готовата здравословна питка извадете и покрийте с кърпа, докато се охлади.