Начин на приготвяне
Измийте и почистете шарана от люспите. Посолете го леко отвън и вътре и го поръсете с черен пипер.
Скълцайте лука ситно и сложете да се запържи на слаб котлон, за да не загори. По желание може да го замените с праз. Изключете котлона, добавете натрошените орехи, разбъркайте за кратко и поръсете още малко сол и пипер.
Напълнете плънката в рибата и зашийте.
Сложете шарана в намазнена тава, в която предварително сте разпределили като канапе почистените и нарязани картофи, които също сте посолили и поляли с разтопено масло или олио.
Намажете шарана с още малко мазнина и разпределете кръхчета лимон. Покрийте с алуминиево фолио и сложете да се пече за 20-30 минути в предварително загряна умерена фурна. След това махнете фолиото и доопечете.
Поднесете Никулденския шаран с картофи с бяло вино!