Начин на приготвяне
Дюлите се измиват добре на течаща вода, като се използва чиста четка, с която да се отстранят всички мъхчета. След това се почистват от семчиците и се нарязват на кубченца.
Редят се в тава и се поръсват със захар. Покриват се с вода. Оставят се така 2-3 часа, след което се поставят най-долу в загрята на 180 градуса фурна.
Пекат се и се бъркат. По желание се добавя и още вода.
След като парченцата са вече добре сготвени, фурната се изключва. С получения материал се пълнят предварително измити и напълно сухи бурканчета.
Бурканите се запечатват с капачки, обръщат се с капачката надолу и се оставят да постоят във все още топлата фурна. Когато са напълно изстинали, се прибират в хладилник или се слагат на студено място.
Изчаква се няколко дни и чак тогава сладкото се консумира.