Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пай»Ябълков пай с френско грозде

Ябълков пай с френско грозде

Диана КостоваДиана Костова
Готвач
132322k209
Ябълков пай с френско грозде
Снимка: Диана Костова
1 / 3
15/12/2015
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
75 мин.
Общо
120 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • За тестото
  • брашно - 300 г
  • кафява захар - 120 г
  • масло - 200 г студено, на кубчета
  • жълтъци - 1 бр.
  • вода - 45 мл студена
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • сол - 1 щипка
  • За плънката
  • ябълки - 1.400 кг
  • 1 1/2 с.л. нишесте
  • френско грозде - 100 г сушено
  • кафява захар - 1 с.л.
  • ванилия - 1 с.л. ванилова есенция
  • канела - 2 ч.л.
  • белтъци - 1 бр. за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо правим тестото. Разбъркваме сухите съставки, добавяме маслото и месим до получаване на трохи. Накрая слагаме водата и жълтъка. Когато тестото е хомогенно, правим топка и слагаме за 1 час в стреч фолио в хладилника.

През това време обелваме и нарязваме на малки кубчета ябълките. Добавяме френското грозде, нишестето, захарта, ванилията и канелата. Разбъркваме добре.

От тестото отделяме 1/3. Останалото разточваме и притискаме силно до стените на 24 см. форма за пай. Излишното изрязваме внимателно с ножче.

Изсипваме плънката. Натискаме хубаво, за да запълним празнините. От останалото тесто правим решетка и украса по желание. Намазваме с разбития белтък.

Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна без вентилатор, а след това покриваме с фолио и печем още 15 мин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: