Начин на приготвяне
Първо правим тестото. Разбъркваме сухите съставки, добавяме маслото и месим до получаване на трохи. Накрая слагаме водата и жълтъка. Когато тестото е хомогенно, правим топка и слагаме за 1 час в стреч фолио в хладилника.
През това време обелваме и нарязваме на малки кубчета ябълките. Добавяме френското грозде, нишестето, захарта, ванилията и канелата. Разбъркваме добре.
От тестото отделяме 1/3. Останалото разточваме и притискаме силно до стените на 24 см. форма за пай. Излишното изрязваме внимателно с ножче.
Изсипваме плънката. Натискаме хубаво, за да запълним празнините. От останалото тесто правим решетка и украса по желание. Намазваме с разбития белтък.
Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна без вентилатор, а след това покриваме с фолио и печем още 15 мин.