Качамак с прясно мляко

31/12/2015
"Знаете ли, че полента е италианското наименование на нашенския качамак? А знаете ли, че родният качамак с прясно мляко е поне сто пъти по-вкусен от италианската полента "
Приготвяне10 мин.
Готвене15 мин.
Общо25 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
9 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо33 203
  • Преглеждания за месеца270
  • Преглеждания за седмицата95
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена9

Необходими Съставки

  • прясно мляко - 250 мл.
  • вода - 250 мл.
  • царевичен грис - около 300 г за качамак
  • сол
  • олио - 1 к.ч.
  • сирене - 150 г
  • червен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В подходящ съд смесете млякото с водата и сложете да заври.

Прибавете царевичния грис на тънка струйка при непрекъснато бъркане с дървена лъжица. Бъркайте, докато сместа се сгъсти.

Прибавете сол на вкус. В съд за печене натрошете сирене, добавете олиото и изсипете готовата царевична гъста каша. Поръсете със сирене.

Запечете около 15 мин. в силна фурна. Поръсете с червен пипер. Нарежете на парчета, след като качамакът се охлади.подобни рецепти тук

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Monika Ivanova
Monika Ivanova
11.05.2016 14:35
По нашия край се прави без запичане. Само до варенето се стига и се сипва в тава да стегне.
4
0
Катя Благоева
Ще взема да опитам :) каквато съм сладукусна.
1
1
Monika Ivanova
Monika Ivanova
11.05.2016 14:42
а пък в македония приятелка ми го прави, сварен и го слагат във фурна, но не да е на форма, а го меша няколко пъти докато се пече и става като на едри трохи и отгоре го поръсва с пресно изпържени свински малки топли мръвки :) (падна се че им ходих на гости точно когато клаха прасе) Голяма вкусотия.
4
0
Катя Благоева
И аз не запичам а слагам в тава да се стегне :)
0
0
Катя Благоева
Много обичам качамак, но не му слагам - червен пипер, иначе е много хубаво с него, защото му придава визия.
1
0

Виж всички коментари или напиши такъв