Начин на приготвяне
Свинската глава се разполовява на две части и се измива с топла течаща вода много добре. Двете парчета се слагат в голяма тенджера и се заливат с гореща вода.
След като водата кипне, котлонът се намалява и главата се вари 3 часа на слаб огън, като периодично се маха пяната. Лукът се обелва и се разрязва на две. Морковите се обелват и заедно с лука се пускат във врящата вода. Добавя се солта и всичко се вари още 2 часа на бавен огън.
Добавя се черният пипер и дафиновият лист и след 10 минути тенджерата се маха от котлона. Двете парчета от главата се вадят, оставят се да се охладят и се обезкостяват, като е добре да не се нарушава целостта на парчетата, а само да се извадят костите.
Двете части се съединяват в тава, намазана с мазнина, като преди да се притиснат едно към друго, между тях се слага нарязаният на дребно сварен език и нарязаният на ситно чесън. Натърква се с червен пипер и се пече 30 минути на 220 градуса. Сервира се топла или студена.
Коментари