Начин на приготвяне
Необходимо е да накиснете за 1 нощ свинската глава, за да може да й излезе кръвта. След това я посолете много добре и поставете в голям гювеч заедно с почистените скилидки чесън, с които се шпикова.
Добавете дафиновите листа, черния пипер и залейте с виното. Така свинската глава се пече на около 130 градуса за 8-9 часа или докато месото й започне да се отделя само. Може да я обърнете по време на печенето.
Готовата свинска глава извадете и обезкостете, като се запазва месото. В тиган загрейте мазнина и сложете да се запържи нарязания на тънки полумесеци лук, докато започне леко да се карамелизира.
Тогава добавете местото и успоредно сложете почистените и нарязани картофи да се пекат с подправки по избор. Към края поръсете лука и месото с червен пипер, още сол при нужда, разбъркайте и след 3 минути снемете от котлона.
Поднесете свинската глава с гарнитура от печените картофи.