Тутманик Родина

Ваня  ВеличковаВаня Величкова
Помощник Готвач
6421k2161
Тутманик Родина
Снимка: Ваня Величкова
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
80 мин.
Порции
6
"Най-вкусният и патриотичен тутманик"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • кисело мляко - 250 г
  • вода - 100 мл топла
  • мая - 1 кубче жива (42 г) или 2 пакетчета суха (по 10 г)
  • яйца - 3 бр. + 1 белтък
  • олио - 150 мл
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 с.л.
  • За плънката
  • сирене - 400 г
  • яйца - 1 бр. + жълтък
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята заедно със захарта и шипка брашно се разтварят в топлата вода.

Съдът се покрива с кърпа и се оставя за няколко минути, необходими за активирането на маята.

Брашното се пресява заедно със солта. От всички продукти се замесва меко тесто.

Хубаво е тестото да втаса спокойно, а не във фурна. За целта го сложете в голям найлонов плик и го оставете на топло за час, час и нещо - до удвояване на обема.

Вече втасалото тесто разделяме на 10 топки, всяка от които разточваме и поръсваме с плънка. Завиваме кората на охлювчета и подреждаме в тавата за второ втасване.

За декорацията съм използвала твърдо тесто от вода и брашно. С помощта на хартиен макет изрязваме внимателно и оцветяваме със сладкарска боя.

Намазваме тутманика с жълтък, като не трябва да попада върху декорацията. Печем на 180 градуса до готовност.

Тутманикът Родина е много вкусен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Светослава
Светослава
Страхотна рецепта. Получи се перфектно.
07.03.2016 13:50