Начин на приготвяне
В топлата вода разтворете захарта и шепа брашно на каша, покрийте със стреч фолио и оставете на топло да втаса (шупне).
В голяма купа пресейте брашното, смесете със солта и разбъркайте. Отделете една чаша брашно за доомесване, а в оставалото оформете кладенче и поставете разбитите яйца и закваската. Замесете меко и еластично тесто, като добавяте поетапно от отделеното брашно за доомесване.
Разточете тестото върху набрашнен плот на правоъгълна кора с дебелина 1 см. Намажете обилно с предварително разтопената мазнина и поръсете с 1/3 от натрошеното сирене.
Сгънете кората на плик, като четирите и ъгъла съберете в средата ѝ, и обърнете сгънатия плик отново върху набрашнен плот.
Разточете кората до първоначалните ѝ размери, намажете обилно с мазнина и поръсете с другата третинка сирене и сгънете на плик. Отново обърнете плика и разточете на кора в първоначалните ѝ размери, намажете с масло и поръсете с останалото сирене.
Сгънете кората на плик и без да разточвате, обърнете в тава, покрита с хартия за печене.
Нарежете получения квадратен плик по следния начин: първо на кръст през средата на квадрата, после на кръст по диагонала на квадрата и накрая през средата на четирите ъгъла (за повече яснота разгледайте снимките).
Намажете тутманика с останалата мазнина и разбитото яйце.
Поставете тавата в студена фурна и включете първо на долен реотан на 170 градуса, след като тутманикът отдолу придобие лек златист цвят, изключете долния реотан и включете на горен реотан на същите градуси, печете до златисто кафяв цвят отгоре.
Характерното за този тутманик е че втасва, докато се пече, а резултатът е страхотен.
Слоестият тутманик е готов.
Коментари