Содена питка

Деси МариноваДеси Маринова
Готвач
196
907
204
470
1
05/01/2016
"Традиционната постна содена питка, която слагаме на трапезата за Бъдни вечер, никога не е била толкова вкусна "
Приготвяне20 мин.
Готвене30 мин.
Общо50 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
26 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо108 975
  • Преглеждания за месеца590
  • Преглеждания за седмицата199
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена26

Необходими Съставки

* мерки и количества
Содена Питка

Начин на приготвяне

Смесват се сухите продукти: пресятото брашно, солта и бакпулвера.

В отделен съд се смесват оцетът, содата, захарта и 2-3 с.л. вода.

В брашното се прави кладенче, в което се сипват олиото и водата.

Меси се меко тесто, след което се оставя да почине поне 10 мин.

Печете содената питка в набрашнена и намаслена тава за 30 минути в умерена фурна на 180 градуса.

Механично метално сито за хубаво тесто-6%
За хубаво тесто използвайте това:
Механично метално сито за хубаво тесто
7.99 лв.
7.49 лв.
Виж ››

Ако месенето на питки и сладкарството са ви страст, то задължително трябва да прибавите към колекцията си от аксесоари и това практично механично метално сито.

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Потребител#187328
Обожавам тази рецептичка!
Много благодаря!
Изключително проста и приятна за изпълнение.
И е толкова свободна за импровизация... Точно мой тип!
Надявам се скоро да имам възможност да направя и една хубава снимка (изяжда се още топличка, топличка... )
1
1
Anka Neykova
Anka Neykova
04.01.2017 00:50
РЕЦЕПТАТА Е МНОГО СПОЛУЧЛИВА А И СЕ ПРИГОТВЯ МНОГО БЪРЗО, СМЯТАМ РЕДОВНО ДА СИ ПРАВЯ ТАЗИ СОДЕНА ПИТКА ,ПОЛУЧИ МИ СЕ МНОГО ПУХКАВА И ВКУСНА АЗ ОТГОРЕ Я НАДУПЧИХ С ВИЛИЦА ПРЕДИ ПЕЧЕНЕ...БЛАГОДАРЯ ВИ ЗА РЕЦЕПТАТА
7
1
Потребител#187328
Дупченето на питката с вилица е страхотна идея :) Аз вече 5-6 питки правих и все повече ми харесват и на вкус, и като начин на приготвяне. Като знам преди колко се стараех и колко чаках за втасване на тестото и др. тарикатлъци... Сега за 5 минутки омесвам тестото, чакам мъничко, дупча, намазвам и хоп - във фурната ! :)
5
0