Начин на приготвяне
Нарежете халвата на ситно. Разбийте в купа фантата и захарта и към тях прибавете на две части брашното, предварително пресято с бакпулвера. Разбъркайте добре и сложете ореховите ядки, канелата и парченцата халва.
Намажете с маслото дъното и стените на правоъгълна тава. С половината от нарязаните на две кори покрийте дъното на тавата и всяка намазвате с разтопеното масло. Изсипете плънката, заравнете добре и покрийте с останалите кори, като също намазвате с масло всяка една от тях.
Нарежете баклавата внимателно на малки квадрати и я да печете в загрята фурна на 180 градуса до готовност.
За сиропа сварете захарта и лимоновата кора във водата. Прецедете и ароматизирайте с ванилията.
След като баклавата изстине, полейте с топлия сироп и я оставете да го поеме напълно.