Начин на приготвяне
1. Пресява се брашното в дълбока купа.
2. След пресяване на брашното правим кладенче, добавяме маята, захарта, солта, 1 яйце. Сместа се разбърква леко.
3. Добавя се 150мл хладко мляко ( не трябва да е студено; ако маята е на кубче - може да се разтвори в млякото), ако има нужда се добавя малко вода.
4. Меси се много хубаво, докато тестото стане готово.
5. Оставяме в топло помещение купата, покриваме я с готварска кърпа.
6. Чакаме докато тестото изпълни цялата купа ( зависи от стайната температура от 30 мин. до 60 мин.).
7. Взимаме тава, подходяща за печене на питка, слагаме хартия за готвене и намазваме с олио, за да не залепне.
8. Разделяме тестото на топки.
9. Всяка топка я разточваме, поръсваме с брашно при необходимост и намазваме с малко олио. Навиваме разточеното тесто и поставяме в тавата. Отгоре може да го намажем с малко олио.
10. Правим това с всички топки.
11. Намазваме с жълтък.
12. Поръсваме със сусам.
13. Оставяме за 20 -30 мин. и през това време тестото изпълва тавата.
14. Печем на загрята фурна на 180 градуса, около 30 мин.
Коментари