Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Пъстра питка със сусам

Пъстра питка със сусам

Таня ЛевеноваТаня Левенова
Готвач
2343k6793k3
Пъстра питка със сусам
Снимка: Таня Левенова
1 / 4
16/06/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
165 мин.
Порции
7
"Всеки празник да си знае питката, а тази питка ще е чест гост на трапезата по всякакъв повод"

Необходими Продукти

  • брашно - 700 г
  • яйца - 2 бр.
  • мая - 25 г
  • прясно мляко - 300 мл
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • олио - 5 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • за поръсване
  • сусам - бял и черен сусам
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се пресява и заедно с останалите продукти за него се омесва средно меко тесто.

Маята се активира предварително с част от млякото и 2-3 с.л брашно. Омесеното тесто се поръсва леко с брашно и се покрива с кърпа за втасване, за около час.

След това от него се откъсват три топки 125 г всяка. Разточват се на кори, които се намазват с олио и се редят една върху друга.

Получената купчина кори се разточва на кора с около 1 см дебелина. Тя се разрязва на 8 триъгълници, но не до края и всеки един триъгълник се промушва отгоре надолу и се издърпва към средата.

От останалото тесто се разточват две правоъгълни кори. Всяка се намазва с олио и се навива на руло.

Рулото се нарязва под ъгъл и се парчетата се редят между триъгълницте и в

средата. Така оформената пита се покрива с кърпа и се оставя да бухне за 20 минути.

След това питата се намазва с жълтък, малко вода и олио и се поръсва с двата вида сусам. Питата се поставя в студена фурна, която се включва на 180 градуса и се пече около 40 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: