Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Новогодишна питка

Новогодишна питка

Новогодишна питка
Снимка: Анонимен
1 / 3
09/01/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
105 мин.
Порции
7
"Нека и питката за Нова година бъде в унисон с празничното настроение - тържествена и вкусна"

Необходими Продукти

  • мая - 1 кубче
  • брашно - 1 кг
  • кисело мляко - 1 кофичка
  • яйца - 3 бр. + 1 жълтък за намазване
  • масло - 125 г
  • сол - 1 к.л.
  • сусам
  • мак
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Кубчето мая се разтваря в малко хладка вода с щипка сол и щипка захар. Когато шупне, се прибавя към предварително пресятото брашно, яйцата, киселото мляко, маслото и солта и започва да се меси до меко тесто.

Когато тестото е готово, се оставя да почине и след като е удвоило почти обема си, се оформя като елхичка на топчици.

Отново се оставя да втаса, намазва се с жълтъка и се поръсва по желание сусам и мак.

Пече се в умерена фурна, за улеснение на хартия за печене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: