Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Бърза Новогодишна питка

Бърза Новогодишна питка

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Гуру
2k11k4k10k5
Бърза Новогодишна питка
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 5
16/12/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
65 мин.
Порции
12
"Важно е питката да се приготвя бързо и да е ефектна, защото за празника още 100 неща ще трябва да свършите"

Необходими Продукти

  • яйца - 3 бр. (1 жълтък за намазване)
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • прясна мая - 1/2 кубче
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 5 с.л.
  • брашно - 900 г - 1 кг
  • масло - 50 г за намазване
  • тиквено семе
  • сусам
  • маково семе
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо активирате маята в малка част от топлото мляко със захарта и малко брашно. После разбивате яйцата, като отделите единия жълтък, добавяте останалото мляко с киселото и разбивате с олиото.

При пресятото брашно прибавяте маята и млечната смес, след което замесвате еластично тесто. Оставяте тестото да втаса, след което го разделяте на 4 еднакви топки и една малка топка за декорацията.

Три от топките разточвате с размер на тавата, в която ще сложите питката и мажете с масло. Редите ги една върху друга без третата. Срязвате ги на 8, като започвате от центъра, но не до края, трябва да остане около 2 см.

Хващате единия триъгълник, който сте отрязали, разделяте едното листо, обръщате назад, другия по същия начин, като застъпвате и така с трите. От снимките ще придобиете ясна представа как точно се оформя.

Другата топка тесто я оформяме гладко и я слагате по средата за център. От най-малката топка тесто разточвате кора, режете на ленти и ги усуквате, слагате ги покрай централната топка и най-накрая изрязвате букви, които посипвате с брашно.

Оставяте питката да втаса, след което я мажете с разбит жълтък с малко вода и олио, поставяте буквите в центъра и поръсвате със семена. Печете питката в загрята фурна на 160 градуса за 35-40 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Прекрасна питка,правя я често на различни празници!
21.12.2022 14:19
1
Анонимен
Анонимен
Новак съм в месенето , написали сте 3 те топки се разточват и се редят една
в/у друга без третата . Неразбрах какво се прави с третата ? Или е просто грешка ? Видях че има по 3 обърнати листа , но все пак да попитам ?
06.01.2022 18:11