Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Пълнена питка»Новогодишна питка Елха с плънка

Новогодишна питка Елха с плънка

Новогодишна питка Елха с плънка
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
95 мин.
Порции
4
"Всеки празник да си знае питката, а тази отдалеч си личи, че е приготвена за Нова година"

Необходими Продукти

  • вода - 200 мл
  • прясно мляко - 150 мл
  • мая - 1 пакет суха
  • олио - 3 с.л.
  • яйце - 1 бр. без жълтъка
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л. равна
  • брашно - 600 г типово
  • плънка
  • сирене - 50 г
  • извара - 3 с.л. пълни
  • магданоз - пресен
  • шарена сол - 1 ч.л.
  • заквасена сметана - 2 с.л.
  • за намазване след изпичане
  • масло - 2 с.л.
  • магданоз
  • чесън - 2 - 3 бр. скилидки
  • гарниране
  • чери домати
  • кашкавал
  • маслини
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активира се маята, сипва се в брашното с останалите продукти и замесваме тесто. Оставя се да втаса 1 час, покрито с фолио. Разделя се на три дълги фитила и с нож се нарязват на малки парчета.

Всяко се сплесква като питка и поставяме в средата плънка. Плънката се приготвя, като в купа се смесват натрошено сирене, извара, нарязан магданоз, сметана и шарена сол.

Оформят се топчета и нареждаме в тавата от печката върху хартия за печене във формата на елха.

Отделеният жълтък се разбива с 1 с.л. олио и намазваме отгоре. Оставя се 15 минути да втаса и печем в загрята фурна 180 градуса до златисто около 35 минути.

В купа се разтопява маслото, смесваме с нарязани ситно магданоз и скилидки чесън. Изважда се върху решетка и намазваме с четка цялата питка.

Леко охладена се гарнира с доматки, звездички от кашкавал и маслини.

Вкусно и красиво за празника!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: