Начин на приготвяне
Маята се активира в затоплено прясно мляко с малко захар.
Брашното се пресява. В средата му се прави кладенче в което се налива шупналата мая, олиото, солта, едното яйце и белтъка от другото.
Замесва се меко тесто. Оформя се на топка и се оставя на топло, докато удвои обема се.
От тестото се оформят по-малки топки, които се нареждат в кръг в намазнена тавичка около огнеупорна купичка или чаша.
Празничната питка се оставя отново да втаса за около 20 минути. Намазва се със заделеният жълтък и посипва с маково семе. В купичката се налива вода и тавата се слага във фурната. Питката се пече на 200 градуса за около 45 минути.
Украсява се като коледен венец с чери домати, маслини и борови клонки. Могат по собствено усмотрение да се сложат топчици мини моцарела, розмарин или босилек. Важното е да има настоение и цветове в празничната питка.
Добър апетит с новогодишната питка-празничен венец!
Вижте също и другите ни предложения за празнични питки и опитайте непременно нашите памук погачи.