Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Новогодишна питка-празничен венец

Новогодишна питка-празничен венец

Новогодишна питка-празничен венец
Снимка: Албена Асенова-Писева
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
65 мин.
Порции
6
"Важното е да има настоение и цветове в празничната питка. Добър апетит!"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • суха мая - 10 г ( 1 пак.)
  • захар - 1 с.л.
  • прясно мляко - 200 мл
  • олио - 2 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • яйца - 2 бр.
  • маково семе - 1 с.л.
  • За украса
  • чери домати
  • маслини
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се активира в затоплено прясно мляко с малко захар.

Брашното се пресява. В средата му се прави кладенче в което се налива шупналата мая, олиото, солта, едното яйце и белтъка от другото.

Замесва се меко тесто. Оформя се на топка и се оставя на топло, докато удвои обема се.

От тестото се оформят по-малки топки, които се нареждат в кръг в намазнена тавичка около огнеупорна купичка или чаша.

Празничната питка се оставя отново да втаса за около 20 минути. Намазва се със заделеният жълтък и посипва с маково семе. В купичката се налива вода и тавата се слага във фурната. Питката се пече на 200 градуса за около 45 минути.

Украсява се като коледен венец с чери домати, маслини и борови клонки. Могат по собствено усмотрение да се сложат топчици мини моцарела, розмарин или босилек. Важното е да има настоение и цветове в празничната питка.

Добър апетит с новогодишната питка-празничен венец!

Вижте също и другите ни предложения за празнични питки и опитайте непременно нашите памук погачи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: