Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Новогодишна питка 2022

Новогодишна питка 2022

Niki ZhelyazkovaNiki Zhelyazkova
Чирак
77644442503
Новогодишна питка 2022
Снимка: Niki Zhelyazkova
1 / 9
02/01/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
65 мин.
Порции
12

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • олио - 3 с.л.
  • кисело мляко - 200 г
  • мая - 1/2 кубче прясна
  • яйца - 2 бр.(1 жълтък, за намазване)
  • вода - 300 мл топла
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресявам брашното и го деля на две части. В едната добавям солта.

В друг съд активирам маята със захарта, като ги бъркам до втечнен вид. Добавям и 3 с.л. от брашното и около половината топла вода. Хубаво бъркам и оставям на топло да се активира маята. Активираната мая е удвоила обема си и е изпълнена с мехурчета.

През това време смесвам в купа течните съставки: яйцата, киселото мляко, олиото и останалата вода. Когато маята е готова, я добавям в купата с брашното и солта, сипвам към тях и течната смес, бъркам с лъжица, като постепенно добавям и останалото брашно.

Може да се наложи да добавяте още брашно или да ви остане от това в рецептата, това зависи от големината на яйцата. Замесвам меко тесто. Аз го замесих от вечерта и оставих в найлонов плик, покрито с кърпа, в хладилник.

Извадих го сутринта 2 часа, преди да започна да правя питката, за да се отпусне на стайна температура. Тестото беше много добре втасало и излязло от съдът.

След като се е отпуснало на стайна температура добре, го деля на 4 части. Всяка част разточвам на кора около 40 см, диаметър. Редя ги една върху друга, като между тях намазвам обилно с олио и ръся със сирене. Може и без сирене да бъде. Последната не я мажа с нищо и не я ръся с нищо.

Така подредените кори режа на 16 триъгълника и навивам на кифли. Слагам ги в тава с хартия за печене, както ми харесва. Според големината на тавата, може да ви останат няколко кифли, тях ги сложете в малка тавичка и изпечете отделно.

Оставям да втаса втори път с вече оформена питка за около 20 минути или до запълването на тавата. Намазвам с отделения жълтък, смесен с малко олио.

Пека празничната питка на 170°C на долен с вентилатор за около 20 минути. Проверявам за изпечена и ако трябва още да се пече, ѝ поставям алуминиево фолио, да не прегори отгоре пухкавата питката. Става превъзходна!

Тестото втасва два пъти. Единият е в хладилника, след замесването, и втори път - след като го извадя от хладилника и я оформя. Хубаво е да се меси в добре отоплено помещение. Само така се гарантира добро втасване.

Продуктите също са на стайна температура. След изпичането оставям върху скара с тавата за около 5 минути и покрита с кърпа.

След това я изваждам от тавата и пак е върху скарата с кърпа за още десетина минути.

Така новогодишна питка 2022 се задушава и омеква, но не се мокри отдолу в тавата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: