Начин на приготвяне
Пресявам брашното и го деля на две части. В едната добавям солта.
В друг съд активирам маята със захарта, като ги бъркам до втечнен вид. Добавям и 3 с.л. от брашното и около половината топла вода. Хубаво бъркам и оставям на топло да се активира маята. Активираната мая е удвоила обема си и е изпълнена с мехурчета.
През това време смесвам в купа течните съставки: яйцата, киселото мляко, олиото и останалата вода. Когато маята е готова, я добавям в купата с брашното и солта, сипвам към тях и течната смес, бъркам с лъжица, като постепенно добавям и останалото брашно.
Може да се наложи да добавяте още брашно или да ви остане от това в рецептата, това зависи от големината на яйцата. Замесвам меко тесто. Аз го замесих от вечерта и оставих в найлонов плик, покрито с кърпа, в хладилник.
Извадих го сутринта 2 часа, преди да започна да правя питката, за да се отпусне на стайна температура. Тестото беше много добре втасало и излязло от съдът.
След като се е отпуснало на стайна температура добре, го деля на 4 части. Всяка част разточвам на кора около 40 см, диаметър. Редя ги една върху друга, като между тях намазвам обилно с олио и ръся със сирене. Може и без сирене да бъде. Последната не я мажа с нищо и не я ръся с нищо.
Така подредените кори режа на 16 триъгълника и навивам на кифли. Слагам ги в тава с хартия за печене, както ми харесва. Според големината на тавата, може да ви останат няколко кифли, тях ги сложете в малка тавичка и изпечете отделно.
Оставям да втаса втори път с вече оформена питка за около 20 минути или до запълването на тавата. Намазвам с отделения жълтък, смесен с малко олио.
Пека празничната питка на 170°C на долен с вентилатор за около 20 минути. Проверявам за изпечена и ако трябва още да се пече, ѝ поставям алуминиево фолио, да не прегори отгоре пухкавата питката. Става превъзходна!
Тестото втасва два пъти. Единият е в хладилника, след замесването, и втори път - след като го извадя от хладилника и я оформя. Хубаво е да се меси в добре отоплено помещение. Само така се гарантира добро втасване.
Продуктите също са на стайна температура. След изпичането оставям върху скара с тавата за около 5 минути и покрита с кърпа.
След това я изваждам от тавата и пак е върху скарата с кърпа за още десетина минути.
Така новогодишна питка 2022 се задушава и омеква, но не се мокри отдолу в тавата.