Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Новогодишна питка Елхичка с масло и сирене

Новогодишна питка Елхичка с масло и сирене

Новогодишна питка Елхичка с масло и сирене
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
90 мин.
Порции
10
"Новогодишната питка трябва да е толкова страхотна, че да има специално място не само на трапезана, но и в сърцата ви"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 350 мл.
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • яйца - 3 бр. (1 жълтък за намазване)
  • прясна мая - 1/2 кубче
  • олио - 5 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • брашно - 1 кг
  • сирене - 100 г
  • масло - 50 г за намазване
  • сусам - за поръсване
  • тиквено семе
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От изброените продукти замесете хубаво еластично тесто, което е добре да се остави да втаса поне 30 минути. Разделете тестото на 3 еднакво големи части и една малка топка за декорацията.

Пригответе си хартията за печене и тавата от печката. Вземете едната част тесто и разточете на набрашнен плот във форма на елха, ако ви е трудно така, разточете правоъгълна кора и изрежете с ролер формата на елхичка.

Преместете я върху хартията и намажете с разтопено масло, поръсете със сирене.

Разточете и другите 2 кори и сложете една върху друга, като отново поръсвате със сирене и мажете с масло (без последната).

Нарежете на широки ленти двете страни на елхата и всяка лента усучете по 2 пъти.

От малката част тесто разточете кора и изрежете тънки лени, оплете плитчици и ги поставете на елхата, те изобразяват гирлянди.

Оставете оформената питка да втаса, след което я намажете с разбития жълтък, мляко и олио.

По краищата поръсете със сусам и тиквено семе. Печете в загрята фурна на 170 градуса до хубав златист цвят.

Новогодишната питка Елхичка с масло и сирене е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: