Торта с шоколадов крем, бисквити и шоколадови стафиди

11/01/2016
Добринка Петкова
отДобринка ПетковаМастър Шеф12522051396
Приготвяне60 мин.
Готвене60 мин.
Общо120 мин.
Порции16
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо716
  • Преглеждания за месеца6
  • Преглеждания за седмицата4
  • Рейтинг3 от 5

Необходими Съставки

  • за блатовете
  • яйца - 5 бр.
  • захар - 150 г
  • брашно - 110 г
  • нишесте - 40 г
  • какао - 20 г
  • бакпулвер - 1 бр.
  • за белия крем
  • крем - 1 бр. без варене (с вкус ванилия)
  • шоколад - 100 г, бял
  • сметана - 350 мл, течна
  • желатин - 1 бр.
  • бисквити - 2 опаковки какаови, слепени на Роден край
  • пудра захар - 1с.л
  • за кафявия крем
  • крем - 1 бр. без варене (шоколадов)
  • шоколад - 1 бр. черен
  • сметана - 100 мл течна
  • стафиди - 1 опаковка, обвити в шоколад
  • портокалови кори - 50 г от сладко
  • желатин - 1 бр.
  • за сиропиране
  • захарен сироп - 300 мл
  • ром - 1 есенция
  • сметана - за намазване на тортата
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбийте яйцата със захарта. Към тях прибавете пресятото брашно, нишесте, какао и бакпулвер. Разделете сместа на три части и изпечете три блата (24-26см) на 180 градуса, по 15 минути всеки.

Оставете да се охладят. Пригответе крема според указанието. Затоплете 100 мл от сметаната и към нея прибавете шоколада. Бъркайте докато се разтопи. Към крема прибавете охладения шоколад, като бъркате непрекъснато, докато се сгъсти. Изсипете към крема и разтопения желатин (предварително накиснат в малко вода да набъбне).

Разбъркайте добре и оставете крема за малко в хладилника. По същия начин направете и кафявия крем, като към него добавите стафидите и портокаловите корички. Разбийте останалата сметана (250мл) с 1 с.л. пудра захар.

Поставете единия блат върху подходящ поднос. Сиропирайте го и намажете с белия крем. Отгоре наредете плътно слепените бисквитки. Покрийте ги с разбитата сметана. Поставете втория блат, сиропирайте го и намажете с кафявия крем.

Похлупете с третия блат, сиропирайте и него. Намажете цялата торта със сметана и я оставете в хладилника да стегне. След това я украсете по ваш вкус.

В моя случай е покрита с глазура брюле (оцветена в зелено) и декорирана с фигурки от фондан.

Забележка: За да ми е равна тортата отстрани съм я обвила с ленти готов пандишпанов блат.подобни рецепти тук

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар