Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козунаци със стафиди и шоколадови пръчици

Козунаци със стафиди и шоколадови пръчици

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k19k4k20k23
Козунаци със стафиди и шоколадови пръчици
Снимка: Мария Симова
1 / 3
18/04/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
1
"Време е за домашнии козунаци, захващайте се"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 300 мл затоплено
  • мая - 1 кубче прясна (42 г)
  • захар - 260 г фина
  • яйца - 6 бр. на стайна температура
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • уиски - 2 с.л. /може и ракия/
  • брашно - 1 кг пресято
  • олио - 160 мл /може и смес с масло/
  • ванилия - 2 прахчета
  • лимони - 1 бр. кората (настъргана)
  • стафиди - 50 г
  • шоколадови пръчици - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното в голяма подходяща купа. В хладкото мляко разтворете маята с 1 ч.л. захар и 3-4 с.л. брашно, разбъркайте и покрийте за около 15-20 минути, за да се активира.

През това време разбийте яйцата със захарта, докато се разтвори и обемът се увеличи. Към пресятото брашно прибавете настърганата лимонова кора, шупналата мая, яйчената смес, киселото мляко, уискито (ракията) и само 2 с.л. от олиото.

Замесете тесто за козунаци, като първо бъркате с шпатула, а след това продължете с ръце. Тестото трябва да стане меко и леко лепкаво, ако е много лепкаво, добавете още малко брашно.

Продължавате да месите около 10 минути, смазвайки ръцете си с олиото за козунаците. Поставете тестото в намаслена купа, покрийте и оставете да почива за 1 час на топло място.

След което, обърнете тестото върху намаслен плот и продължавате да месите, намазвайки ръцете си с олио. Месете и разтваряйте тестото на кора и отново събирайте на топка, като сгъвате кората на плик.

Така процедирате в рамките на 15-20 минути, ако искате да се получи козунак на конци. Ще забележите мехурчета в добре омесеното тесто, това е много добър знак.

Поставете тестото отново в намаслената купа, покрийте и оставете на топло място, докато удвои обема си.

Пригответе си тавичките, обърнете тестото върху намасления плот, разделете го на части според броя на козунаците и големината на тавичките.

Всяко топче разтворете на тънка кора с намаслени ръце, поръсете със стафиди и шоколадови пръчици, навийте на руло. Козуначените рула от своя страна разточете на фитили, а фитилите сплетете според желаната плетка от вас.

Поставете оформените и оплетени козунаци в тавичките, те трябва да заемат половината от обема на тавичките, тъй като ще се надуят отново.

Покрийте тавичките с фолио и поставете на топло място.

Разбийте един жълтък много добре с 1 ч.л. прясно мляко и намажете козунаците със стафиди отгоре.

Печете козунаците със стафиди и шоколадови пръчици в предварително нагрята фурна на 160 градуса за около 35-40 минути, до златистокафяв загар.

Печенето изсушава козунака, затова след като ги извадите от фурната, намажете ги със захарен сироп и поръсете със захар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Пълна боза! По добре изтрийте рецептата за да не набутвате хората!
04.12.2023 19:43