Начин на приготвяне
За да се получат 400 г сварени кестени, са нужни около килограм кестени. Преди да се залеят в тенджера с вода, трябва да се разцепят леко отгоре и по двете страни с остър нож, за да се спукат по време на варенето и по-лесно да се отворят след това.
Варят се около 15 минути след завиране на водата, като в нея се сипва малко сол и олио. Трябва да се разтворят там, където са срязани. Вътрешността им се изважда с малка кафена лъжичка.
Слага се половината от маслото в тенджера и се добавят кестените, целината, морковите и празът. Задушават се с 2 с. л. вода за 6-7 минути. Натрошават се кубчетата бульон и се налива 1 л гореща вода. Къкрят на слаб огън 15-20 минути, докато омекнат зеленчуците.
Добавя се аперитивът и индийско орехче на вкус. Оставя се да поври още 3-4 минути и се пасира заедно с останалото масло.
Супата се сервира с лъжица заквасена сметана, крутони или цял кестен, стрък магданоз и розов пипер.