Начин на приготвяне
Разбиват се яйцата със захарта. Прибавяме олиото, киселото мляко, содите, ванилията и най-накрая - постепенно брашното. Разбиваме добре. Разделяме сместа по равно в 3 съда. В единия от тях добавяме и 3 с.л. какао и разбиваме добре. Печем блатовете в предварително загрята фурна на 180 градуса с вентилатор за около 20 минути.
Сиропът, приготвен от вода, захар и ванилия, се вари до намаляване на половина на обема на водата.
Блатовете се сиропират с изстинал сироп.
Приготвянето на крема започва със загряване на млякото и захарта - до пълно стопяване на захарта. След което то се отделя настрани, за да се охлади.
Разбиват се яйцата, прибавя се медът, брашното и ванилията. 1 чаша от охладеното вече мляко се добавя към сместа и се бърка, докато стане еднородна. После я прибавяме към останалото мляко и се бърка непрекъснато на слаб огън до сваряването на крема. Накрая се прибавя и кравето масло.
Блатовете се сиропират със студен сироп, след което се поливат с топъл крем.
Тортата може да се украси по желание с настърган шоколад или орехи. Тя трябва да престои поне 12 часа в хладилник преди консумация.