Начин на приготвяне
Активира се маята в малка част от топлото прясно мляко с захарта и с останалите продукти се замесва меко тесто.
Разделя се на 8 топчета и едно малко, като яйце за оформяне на пиленцето. Оформят се с ръце като питки, в средата се поставя 1 ч.л. сладко от сини сливи и отново се оформя топче. Поставя се едно в средата, останалите край него.
От останалото тесто се плете дълга плитка, нарязва се на части и се поставят между топките. Най малкото топче оформяме фитил и се връзва като възел. От едната част се оформя човка, от другата страна опашка, ползвах стафиди за очи.
Докато се оформя питката втасва. Намазва се с разбит жълтък, поръсва се със семена и печем заедно с пилето върху питката в умерена фурна 170 градуса до готовност.
Коментари