Начин на приготвяне
В купа разбиваме яйцата с пудрата захар до пухкава смес. Добавяме олиото и меда. Разбиваме хубаво сместа.
В 1 ч.ч. брашно добавяме содата и 2 ч.л. канела. Разбъркваме. Добавяме към яйчената смес и разбъркваме хубаво отново.
Останалото брашно, около 600 г, добавяме постепенно, докато почне да се отделя и да не лепне по ръцете.
Тестото разточваме и с формичка яйце изрязваме. Редим в тава с хартия за печене и печем на 170°C за 7-8 минути. Оставяме да изстинат.
На водна баня разтопяваме два бели шоколада с 1 с.л. олио. Оцветяваме в жълто.
Потапяме всяка меденка от едната страна и поставяме върху хартия за печене. Лепим очите (те са готови) и оставяме да стегне шоколадът.
Краката и човката са от айсинг: В купа разбиваме 1 белтък с 250 г пудра захар. Добавяме 1 ч.л. царевично нишесте и 1 ч.л. лимонов сок. Оцветяваме в оранж.
В плик слагаме от шоколада, изрязваме ъгъл и оформяме крилата.
Меденките Пиленца са чудесни великденски сладки за украса на празничната трапеза за Великден!
Източник: Maia Ivanova - Кулинарна мрежа