Начин на приготвяне
В купа слагаме 1 кг кайма. Добавяме ситно нарязан лук, зелен лук, половин червена чушка, 3 яйца и 2 филийки хляб, накиснати във вода. Овкусяваме със сол, черен пипер, червен пипер и чубрица.
Разбъркваме хубаво и изсипваме каймата върху хартия за печене в тава. Оформяме като гнездо и печем на 170°C за 40-45 минути. Изваждаме и поставяме върху дъска.
Сваряваме картофи. Намачкваме. Добавяме краве масло и прясно мляко. Овкусяваме със сол и черен пипер.
За сламата нарязваме на много тънки лентички картофи или на ренде. Разстиламе върху хартия за печене в тава, осоляваме и печем на 150 градуса за 30-35.
В купа слагаме крема сирене Филаделфия, натрошаваме сирене и разбъркваме добре. Оформяме яйцата, като едно го правим на половина и от картофеното пюре правим пиленце. Очите са от зърна черен пипер, а човката от червена чушка.
Върху дъска или голяма чиния поставяме каймата. Редим сламата. Слагаме отгоре от картофеното пюре и оформяме кокошката. По крилата и главата редим резенчета маслини.
Гребена, човката и обеците изрязваме от червена чушка. За очите слагаме малко от сиренето и поставяме по зрънце черен пипер.
Редим яйцата и пиленцето, декорираме с краставица и зеленина. Гъбите са от репички.
Креативно предложение за основно ястие за Великденската трапеза от кокошка в полог с пиленце и яйца.
Източник: Maia Ivanova - Кулинарна мрежа