Начин на приготвяне
Прясната сланина се почиства от замърсявания, кръв и парченца месо. Поръсва се със сол, залива се с вода и се обръща няколко пъти в продължение на 4 часа. Водата се излива, сланината отново се поръсва със сол и се залива с вода, обръща се отново няколко пъти и след 4 часа водата отново се сменя.
Накрая се залива с вода, в която е разтворена сол, оставя се за 4 часа и след това се вади и се нарязва на ситно. Слага се в подходящ съд и се разтопява на бавен огън, като се вадят препържените парченца. След като цялата вода се изпари, прозрачната мазнина се прецежда през три слоя марля и се разпределя в буркани.
Затварят се и се съхраняват в хладилник. Така приготвеният смалец може да се използва за пържене на различни видове продукти, както и да се маже много тънко на препечена филийка.