Начин на приготвяне
Скилидките чесън и лука увивам индивидуално в алуминиево намазано с масло фолио. При малки количества съставки използвам грил тиган. Поставям ги в него и захлупвам с капак. За 10-15 минути са готови. Оставям ги да се охладят и стривам на пюре.
В сух тефлонов тиган запичам семената кориандър и кимион. Внимавайте да не изгорят. Освободили ароматите си, още топли ги стриваме в хаванче.
Накълцваме на много ситно лютите чушки (за целта използвайте ръкавици). Прибавете ги в хаванчето и с малко сол стрийте на пюре.
В касерола с нагорещена мазнина запържете за 3 минути семената, пюрираните чесън и червен лук, чили пастата, лютивия пипер на люспи. Добавете доматеното пюре и оставете соса да къкри на висока температура в продължение на няколко минути, докато сместа се редуцира.
В купичка смесваме розовата вода със захарта. Добавяме я към соса.
По желание може да прибавите и малко прясно изцеден лимонов сок.
Съхраняваме на хладно в хладилник.