Начин на приготвяне
Чесънът се нарязва на ситно и се смесва с белия пипер, зехтина, солта, листенцата розмарин, босилека и черния пипер.
Овнешкият бут се изчиства от излишните мазнини и се натрива с ароматната смес. Увива се в найлон и се оставя за 6 часа в хладилника. Вади се и се оставя за 1 час да се отпусне на стайна температура.
Слага се върху решетка, а тя се слага върху тава, за да се стича мазнината. В тавата се налива малко гореща вода и бялото вино. Пече се 10 минути на 230 градуса. Обръща се и се пече още 10 минути.
Фурната се намалява на 180 градуса и бутът се пече още час и половина. Бутът се вади и се слага във фолио, което се увива плътно. Бутът остава увит 20 минути.
Сосът от печенето се прецежда, загрява се и при непрекъснато бъркане се добавя сметаната. Щом кипне, се сваля от котлона и месото се сервира, като се нарязва на резени и се полива със соса.