Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Други десерти»Поширани круши»Поширани круши в ароматен сос

Поширани круши в ароматен сос

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Поширани круши в ароматен сос
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
5 мин.
Готвене
32 мин.
Общо
37 мин.
Порции
4
"Поширани круши в ароматен сос - нямат забележка"

Необходими Продукти

  • круши - 4 бр.
  • пекан - 4 с.л. натрошени ядки
  • захар - 200 г
  • вода - около 400 мл
  • карамфил - 2 - 3 гвоздейчета
  • кардамон - 2 - 3 шушулки
  • кора от лимон - 1 ивица
  • сок от лимон - 1 с.л.
  • сол - 1 щипка
  • канела - 1 щипка на прах или 1 пръчка
  • краве масло - 20 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Във висок и тесен съд се сипват захарта и водата. Поставят се на котлона при силен огън и се прибавят карамфилът, канелата, кардамона (леко смачкан) и лимоновата кора.

Когато течността кипне, в нея се поставят по възможност изправени крушите - цели, но обелени.

Огънят веднага се намаля до почти минимум и плодовете се пошират за около 10-15 минути. При по-твърди и големи круши този процес може да отнеме до 30 минути, затова преценявайте добре според големината, сорта и зрелостта на плода.

Преди всичко не позволявайте крушите да омекват прекалено.

Извадете ги с решетъчна лъжица, а сиропа оставете да се редуцира и сгъсти, като увеличите огъня до средна степен.

Сгъстеният сироп трябва да стане като течен мед, след като го дръпнете от котлона.

Сложете към него маслото и лимоновия сок, махнете кората от лимон, карамфила и канелата и върнете на огъня.

Когато маслото се разтопи и започнат да излизат мехурчета, сосът е готов.

Сложете всяка от пошираните круши в индивидуална купичка, залейте с ароматен сос и поръсете с ядките.

Поднесете на момента, докато плодовият десерт е топъл, а по желание може да гарнирате със сметанов или ванилов сладолед.

Контрастът топло-студено е чудесен стига да се сервира бързо, докато сладоледа не се е разтопил.

Да ви е сладко с тези перфектни поширани круши в ароматен сос!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: