Начин на приготвяне
Във висок и тесен съд се сипват захарта и водата. Поставят се на котлона при силен огън и се прибавят карамфилът, канелата, кардамона (леко смачкан) и лимоновата кора.
Когато течността кипне, в нея се поставят по възможност изправени крушите - цели, но обелени.
Огънят веднага се намаля до почти минимум и плодовете се пошират за около 10-15 минути. При по-твърди и големи круши този процес може да отнеме до 30 минути, затова преценявайте добре според големината, сорта и зрелостта на плода.
Преди всичко не позволявайте крушите да омекват прекалено.
Извадете ги с решетъчна лъжица, а сиропа оставете да се редуцира и сгъсти, като увеличите огъня до средна степен.
Сгъстеният сироп трябва да стане като течен мед, след като го дръпнете от котлона.
Сложете към него маслото и лимоновия сок, махнете кората от лимон, карамфила и канелата и върнете на огъня.
Когато маслото се разтопи и започнат да излизат мехурчета, сосът е готов.
Сложете всяка от пошираните круши в индивидуална купичка, залейте с ароматен сос и поръсете с ядките.
Поднесете на момента, докато плодовият десерт е топъл, а по желание може да гарнирате със сметанов или ванилов сладолед.
Контрастът топло-студено е чудесен стига да се сервира бързо, докато сладоледа не се е разтопил.
Да ви е сладко с тези перфектни поширани круши в ароматен сос!