Начин на приготвяне
Пресяваме брашното в голяма купа, след което нарязваме маслото на кубчета и го стриваме с пръсти, докато стане на трохи. Добавяме ванилията и захарта.
По средата на брашнената смес правим кладенче и в него слагаме разбитото яйце. Размесваме с лопатка и изсипваме водата.
Вземаме тестото с ръка го слагаме върху дъска, след което го омесваме на бързо и правим на топка, която слагаме да стегне за половин час в хладилника.
В друга купа слагаме тиквата, захарта, канелата и наситнените орехи. Разбъркваме добре, за да се смесят добре съставките.
Изваждаме стегнатото тесто от хладилника и режем една четвърт от него. Голямата част разточваме на кръг, който е по-голям от диаметъра на формата за пай, след което поставяме тестото във формата.
Излишното тесто, което излиза извън формата, отстраняваме. Изсипваме тиквената плънка и разпределяме равномерно върху тестото.
От другата по-малка топка тесто правим украсата за пая, като режем къдрави ленти със специален нож, които преплетаме отгоре. Притиснете краищата им.
Печем пая с тиква в загрята фурна на 180 градуса за около 45 минути, след което го поръсваме с пудрата захар.
Коментари