Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пай»Пай с тиква и орехи

Пай с тиква и орехи

Пай с тиква и орехи
Снимка: Ирина Андреева Jolie
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
8
"Получи се толкова добре, че ни беше жал да нарежем този пай с тиква, а след това просто не ни се искаше да го споделяме с никого. Затова ви предлагаме само рецептата"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • брашно - 250 гр.
  • масло - 125 гр.
  • яйцa - 1 бр.
  • жълтъци - 1 бр.
  • сол - 1/2 ч.л.
  • вода - 2 с.л.
  • захар - 2 с.л.
  • ванилия - за прах 1 капсула
  • брашно за доомесване
  • За плънката
  • тиква - 1 кг. рендосана
  • орехови ядки - 200 гр.
  • захар - 8 с.л.
  • канела - 10 гр.
  • пудра - захар за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресяваме брашното в голяма купа, след което нарязваме маслото на кубчета и го стриваме с пръсти, докато стане на трохи. Добавяме ванилията и захарта.

По средата на брашнената смес правим кладенче и в него слагаме разбитото яйце. Размесваме с лопатка и изсипваме водата.

Вземаме тестото с ръка го слагаме върху дъска, след което го омесваме на бързо и правим на топка, която слагаме да стегне за половин час в хладилника.

В друга купа слагаме тиквата, захарта, канелата и наситнените орехи. Разбъркваме добре, за да се смесят добре съставките.

Изваждаме стегнатото тесто от хладилника и режем една четвърт от него. Голямата част разточваме на кръг, който е по-голям от диаметъра на формата за пай, след което поставяме тестото във формата.

Излишното тесто, което излиза извън формата, отстраняваме. Изсипваме тиквената плънка и разпределяме равномерно върху тестото.

От другата по-малка топка тесто правим украсата за пая, като режем къдрави ленти със специален нож, които преплетаме отгоре. Притиснете краищата им.

Печем пая с тиква в загрята фурна на 180 градуса за около 45 минути, след което го поръсваме с пудрата захар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Hrisi Toneva
Hrisi Toneva
Защо ми остана сурова тиквата,хем предварително я задуших? Цигулка беше и беше много крехка...
30.09.2018 13:18
2