Начин на приготвяне
С помощта на чопър смлях чаените бисквити. Аз използвах какаови и ванилови бисквити в съотношение 50/50.
Бисквитените трохи полях с разтопеното масло и разбърках добре, докато всички трохички поемат от маслото.
Получената смес разпределих по дъното на форма с диаметър 26 см и притиснах, за да се получи плътен бисквитен слой.
Блатът прибрах в хладилника, за да се стегне.
В това време измих и нарязах една тиква, около 1 кг, почистих от семките и я сварих.
Отделих месестата част на тиквата от кората и oвкусих с канела, джинджифил и щипка сол. Добавих захарта и пасирах тиквата.
В отделен съд разбих сладкарската сметана.
Смесих тиквата и сметаната, като към пюрето от тиква добавях от сметаната и разбърквах внимателно с шпатула, за да получа пухкав крем.
Отделих малко от сметаната за декорация на пая.
Извадих бисквитеният блат от хладилника и разпределих тиквеният крем.
Украсих пая с тиква със заделената сметана и поръсих с канела за допълнителен разкош.
Да ви е сладко с моя празничен пай с тиква.