Начин на приготвяне
Във вода с малко сол се сваряват 6 яйца за 5 минути. Свинското и телешкото месо се нарязват на парченца, смесват се и се смилат.
Към каймата се добавя 1 сурово яйце и каймата се измесва добре. Добавя се сол и босилек и се меси още малко.
Готовата кайма се разделя на 6 части. Всяка част се оформя като питка с дебелина около сантиметър.
В центъра на всяко кръгче се слага едно сварено яйце и се оформя, като яйцето от всички страни се покрива с кайма така, че да се получи формата на яйце, но от кайма.
В малка тенджерка се загрява олиото и се пускат кюфтетата.
Пържат се до златисто, като няколко пъти се обръщат по време на пърженето. Вадят се, отцеждат се от излишната мазнина и се сервират горещи или студени.
Шотландските кюфтенца са готови.