Начин на приготвяне
Замесваме тестото, като към водата прибавяме олио, оцет, сол и с брашно замесваме еластично тесто, което намазваме с олио и оставаме за 30 минути на стайна температура да се отпусне.
От тестото правим топчета с размер малко по-големи от яйце. Всяко топче разточваме леко с диаметър, колкото малка чиния. Слагаме настрани върху набрашнена повърхност и покрити с кърпа, да не хванат коричка.
След като разточим всички кори, вземаме с много добре намаслени с олио ръце и върху голяма памучна покривка раздърпваме тънки големи кори.
За по-фини банички може да изрежем периферните ръбчета на кората, като запазваме тестото и отново използваме.
Така оформената кора за баничка напръскваме със смес от олио и разтопена мас. Наръсваме с натрошено сирене и навиваме на тънко руло, като повдигаме кърпата, кората сама се навива на руло.
Всяко руло завъртаме като охлювче и подреждаме в покрита с хартия за печене тава.
Намазваме отгоре баничките с малко мазнина. Слагаме да се изпекат в предварително загрята на 180-190 градуса фурна до златиста коричка.
Домашните банички със сирене са готови.
Коментари