Начин на приготвяне
В дълбок съд върху котлона изсипваме захарта и водата. Изчакваме да заври и прибавяме лимоновия сок. Намаляваме силата на котлона и оставяме да ври на слаб огън.
Разбъркваме нишестето с 1/2 ч.ч. вода и го изсипваме постепенно към сместа при непрекъснато бъркане.
Прибавяме и сметаната и продължаваме да бъркаме. Сместа трябва да стане с гъстота на пелте.
Намазваме стените на тавата, в която ще охлаждаме локума, с бадемово олио. Изсипваме сместа в нея и оставяме да се охлади.
Върху плот или широка тава разбъркваме пудрата захар с нишестето и ги разпределяме равномерно по цялата повърхност.
Върху тях изсипваме изстиналия локум.
Намазваме с бадемово олио остър нож и с него режем локума на дълги ивици, овалваме ги добре с пудрата захар и режем на кубчета, отново овалваме в пудрата захар.
Готовия домашен локум съхраняваме в стъклен съд с капак.
Домашният турски локум е готов.
Коментари