Начин на приготвяне
Сложете водата и захарта в тиган с незалепващо покритие на котлона за около 20 минути на умерена температура до получаване на гъст сироп.
Разтворете през това време нишестето в малка купичка с малко количество вода.
Щом сиропът стане готов, го изсипете вътре.
Бъркайте сместа без да спирате на бавен огън с голяма лъжица - внимавайте да не залепне.
След около 30 минути цветът ще започне да се променя, ще стане по-прозрачен - тогава изсипете сладкарската боя.
За оформянето на този турски десерт постелете в правоъгълна тава хартия за печене, изсипете върху нея сместа и я разстелете хубаво, така че да не остава въздух и да няма празни места.
Сложете розовия локум за 12 часа в хладилник.
На другия ден го разрежете на правоъгълничета.
Оваляйте тези домашни локумчета в кокосови стърготини и ги наредете в поднос.
Опитайте и вие този традиционен турски розов локум.