Гръцки сладки меденки

Марина НордМарина Норд
Готвач
3k3k278k
Гръцки сладки меденки2 / 2
18/03/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
90 мин.
Порции
20

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг и 5 с.л.
  • сода - 1 ч.л.
  • бакпулвер - 2 ч.л.
  • захар - 650 г
  • портокалов сок - 1 ч.ч.
  • зехтин - 3 ч.ч.
  • карамфил - 1/2 ч.л. счукано
  • канела - 1 ч.л.
  • вода - 500 мл
  • мед - 1 ч.ч.
  • лимонов сок - 3 с.л.
  • орехи - 300 г смлени
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се пресява със содата и бакпулвера. Една трета от захарта се смесва със зехтина, портокаловия сок, канелата и счуканото карамфилче.

Разбива се добре. По малко се добавя от брашното и се замесва тесто, но не се меси прекалено много.

Късат се парченца с размера на орех и се оформят като яйца. Редят се в тава, постлана с хартия за печене, на голямо разстояние едно от друго. Пекат се 25 минути на 160 градуса.

Вадят се и се охлаждат. Приготвя се сироп, като останалата захар се смесва с меда, лимоновия сок и водата. На среден огън сместа се загрява до кипване и след това се вари 7 минути.

Сваля се от котлона, всяка бисквита се топва в сиропа за 6 секунди и се изважда. Бисквитите се слагат в чиния или друг подходящ съд, като между всеки слой бисквити се поръсват смлени орехи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: