Начин на приготвяне
Загрейте фурната и разтопете малко масло в квадратна тавичка. Разтопете маслото в малък съд на котлона, но не докрай. В купа натрошете шоколада и излейте горещото масло върху него. Оставете да престои 30 секунди и разбъркайте до разтопяване на шоколада.
Пресейте какаото в захарта. С дървена лъжица разбъркайте яйцата (престояли поне 30 минути на стайна температура) с маскарпонето и ванилията. Бъркайте до получаване на гладка смес. Прибавете внимателно брашното и солта. Прибавете какото и захарта при непрекъснато бъркане и внимателно започнете да изливате цялата смес към разтопения шоколад с маслото.
Бърка се до хомогеннност и сместа се изсипва в намаслената затоплена тавичка, като се заравнява старателно. Браунис с маскарпоне се пече около 45-50 минути или докато по клечката не полепват трохички.
Готовият сладкиш се ивважда и се охлажда в тавичка с ледена вода, докато приготвяте глазурата.
Натрошете шоколада за глазурата в купа, а на котлона разтопете маслото и го разбъркайте със сметаната. Излейте горещата смес върху шоколада и изчакайте 30 секунди. Разбъркайте до хомогенна смес. Топлата глазура се излива равномерно върху охладения браунис.
Оставя се в хладилника да се охлади напълно. Нарязва се на парчета и се поднася.
Коментари